Tijdens een historisch of modern feest, borrel of receptie verzorgen wij graag de innerlijke mens met lekkernijen uit de periode tussen 14/15e eeuw en de 19e eeuw. Wij verzorgen in authentieke stijl kleine hapjes en complete historische maaltijden. Voor grote en kleine gezelschappen, van eenvoudig kampvoedsel tot luxe banketten.

In de Middeleeuwen veranderden onze voorouders tussen 1000 en 1500 in verlichte consumenten. Zij bedachten lichte en frisse gerechten en schreven zelfs kruiden- en kookboeken, waarmee ze hun kennis aan ons overdroegen. In de kastelen stond gezond eten centraal en cultiveerden de bewoners de genoegens van een goede maaltijd en een ontspannen bezoek aan de thermen. Voor de rijkeren vonden er Middeleeuwse eetfestijnen met banketten, soepen en dranken plaats. De boeren leefden van de opbrengst van het land en dat wat zij (vaak illegaal) jaagden in de bossen.

De bijna drie eeuwen durende Renaissance had een grote invloed in de Laage Landen op de ontwikkeling van cultuur en wetenschap. Die invloed kwam voornamelijk uit Spanje, Florence en Venetië. Waar we minder bij stilstaan is de invloed van de Renaissance op culinaire vernieuwingen en ontwikkelingen in eetgewoontes. Halverwege de 15e eeuw vond Gutenberg de boekdrukkunst uit. Hierdoor kwamen er in grote oplages kookboeken beschikbaar voor de betere kringen. Bijvoorbeeld ‘de gedragscode voor tafelen’ geschreven door Erasmus. Hij was van mening dat je at om in leven te blijven en niet andersom. Tegelijkertijd schreef Bartolomeo Scappi, de persoonlijke kok van Paus Pius V, zijn kookboek ‘Opera’. Verrukkelijke gerechten staan beschreven in dit kookboek, dat in heel Europa een bestseller zou worden. In die tijd verscheen, aan het Hof van Lorenzo de Médici in Toscane, voor het eerst de vork op de tafels. De Renaissance liet ons ook kennismaken met nieuwe producten en nieuwe smaken. In onze keuken deden bonen, pompoen, maïs, Spaanse peper en chocolade hun intrede. De gerechten werden steeds minder gekruid en steeds zoeter.

De achttiende eeuw wordt de ‘Eeuw van de Verlichting’ genoemd, die tot grote bloei kwam in Versailles. Het is een belangrijke periode voor Frankrijk, dat zich het middelpunt van de wereld waande. De Franse savoir-faire, ofwel wereldkennis, deed zich gelden aan alle Europese hoven. Maar daarvoor waren wel enkele creatieve genieën nodig. Een van hen was Pierre de Lune, die samen met La Varenne ‘Franse maaltijden’ bereidde. Die maaltijden bestonden uit zes à zeven gangen met elk vijf of zes gerechten. Deze werden genuttigd onder het genot van prachtige voorstellingen.

De filosofen uit de Verlichting loofden de goede eigenschappen van koffie. De aristocraten en edelen dronken in kleine kring chocoladedranken, waarvan ze dachten dat ze zwavelhoudend waren.
De aardappel begon zijn Europese carrière in de oudemannenhuizen van Sevilla. Ruim een eeuw later belandde de aardappel op de borden van de Fransen. Niet door een kok, maar door toedoen van de Franse apotheker Parmentier.

In Europa begon de 19e eeuw met de verschrikkelijke geur van bloed en kruit. De Franse Revolutie werd geleid door Napoleon I, het schrikbeeld van alle vorsten. Keizerrijk, monarchie, republiek en koninklijke machten, alles kwam met elkaar in botsing. Maar het gewone leven ging door. De verschillende Europese volkeren wisselden onderling recepten uit. Tijdens de industriële revolutie vond er een vrolijke stoelendans van eetgewoontes plaats. De Fransen ontdekten de biefstuk en de Engelsen waren dol op Parijse gerechten. In dit tijdperk schoten de restaurants als paddestoelen uit de grond. De bourgeoisie introduceerde de gewoonte om de maaltijden aan een tafel, in een apart vertrek te gebruiken, waarmee zij de eetkamer introduceerde.

Kies een tijdperk en laat ons jouw smaak prikkelen met historische lekkernijen.