WELKOM
Welkom bij ons historisch thuisrestaurant ‘Slow Down’, waar culinaire geschiedenis tot leven komt. In een intieme setting nemen we u mee op een reis door de tijd, met gerechten geïnspireerd op historische recepten uit verschillende tijdperken. Van middeleeuwse banketten tot verfijnde 19e-eeuwse diners – elk gerecht is zorgvuldig bereid met authentieke ingrediënten en kooktechnieken uit het verleden.
Bij ons gaat het niet alleen om proeven, maar ook om ontdekken. Elk menu en ieder gerecht vertelt een verhaal. Of u nu een liefhebber bent van geschiedenis, gastronomie, of gewoon op zoek bent naar een unieke culinaire ervaring, ons thuisrestaurant biedt een reis door de tijd die uw smaakpapillen zal verrassen.
HET CONCEPT
Er is ruimte voor 8 tot maximaal 10 gasten. Alle gasten nemen plaats aan 1 grote tafel. Op deze manier kan er zo maar iemand naast u komen zitten die u nog niet kent. Hierdoor ontstaan de leukste ontmoetingen en gezellige gesprekken. De avond begint om 18.00 uur en eindigt om 23.00 uur. Het is ook mogelijk te reserveren voor kleine gezelschappen op de reeds geplande data of in overleg voor een datum die u beter past.
Het menu bestaat uit 5 gangen en daarbij schenken wij passende wijn en water. Het water wordt kleinschalig en met respect voor de natuur geput uit een natuurlijke bron op Landgoed Rhederoord hier in De Steeg.
Mocht er iets zijn dat u echt niet mag eten, laat dat dan bij aanmelding even weten zodat we daar zo mogelijk rekening mee kunnen houden.
Aansluitend bij het thema van die avond passen wij de achtergrond muziek aan of wordt een passend verhaal, anekdote of gedicht verteld, als korte onderbreking tussen de gangen.
WAT EN HOE BETALEN
Wij vragen een bijdrage in de kosten. Deze bijdrage is (bijna) vrij, maar kent een minimum van € 55,-. U bepaalt zelf of en wat de avond u verder waard is geweest. Dit is voor iedereen anders omdat over smaak nou eenmaal niet valt te twisten. U kunt contant betalen of via een betaalverzoek.
GEPLANDE THUISRESTAURANTS
In 2025 staan weer 4 historische thuisrestaurants gepland. Alles wat u op uw bord aantreft zijn heerlijke gerechten volgens historisch recept. Per avond staat een thema centraal. Zie hieronder welke dat zijn. Maar welke gerechten u gaat proeven, blijft nog een geheim.
“Act of service – cooking for someone will always be an act of love for me, one of my love languages. If I cook for you, it means that I love you”
Dit is wat ons thuisrestaurant ‘Slow Down’ is: met liefde gemaakt!
25 Januari 2025 – BurnsNight – VOL – U kunt zich voor deze avond aanmelden en wordt dan op de reservelijst geplaatst.
Burns supper is het jaarlijkse diner dat gegeven wordt ter ere van het leven en de poëzie van de Schotse dichter Robert Burns. Hij schreef talloze gedichten, waaronder “Auld Lang Syne”, dat bij oud- en nieuwvieringen over de hele wereld wordt gezongen. Het Burns supper wordt in 2025 gehouden op zijn verjaardag, 25 januari (BurnsNight). Het eerste van deze diners werd waarschijnlijk gehouden in Ayrshire in 1801 door vrienden van Burns, ter nagedachtenis van zijn sterfdag op 21 juli vijf jaar eerder. Hoewel de datum verplaatst is naar 25 januari, zijn ze een jaarlijks terugkerende gelegenheid. Het enige wat we over het menu kunnen verklappen is dat haggis en Schotse whisky niet ontbreken. Oh, en natuurlijk een aantal van Burns gedichten.
22 Februari 2025 – Uit de keuken van Outlander
Claire Beauchamp Randall’s ongelooflijke reis van het naoorlogse Groot-Brittannië naar het achttiende-eeuwse Schotland en Frankrijk is een feest voor alle vijf zintuigen, en smaak is daarop geen uitzondering. Van Claire’s eerste eenzame kom havermout bij Castle Leoch tot het decadente rosbief geserveerd na haar haastige huwelijk met de Highland krijger Jamie Fraser, van zigeunersoep en jamtaarten tot gebakken kip en karnemelkkoekjes, zijn er onderweg genoeg mondwaterende maaltijden om zelfs de meest veeleisende smaakpapillen te prikkelen. Wij koken deze avond een speciale selectie uit deze heerlijkheden voor u.
12 April 2025 – Aan tafel in Downton Abbey
Crawley-huishouden kent vele gerechten. Of het nu gaat om feestelijke gerechten voor Boven of puddingen en pasteien voor Beneden. Welke gaat u deze avond proeven? In ieder geval populaire gerechten uit Downton Abbey. Gerechten van tussen 1912 en 1926, een tijd van grote verandering en conflict, evenals culinaire ontwikkeling. Genoeg lekkers om uw avond in een smakelijke en unieke Downton Abbey-ervaring te veranderen!
7 Juni 2025 – Muzikaal dineren met Johann Sebastian Bach
Wat zou er op tafel hebben gestaan ten huize van Johann Sebastian Bach? Was hij een smulpaap? Of was hij van huis uit juist gewend aan de armeluiskeuken van Midden-Duitsland? We kunnen stellen dat van beide sprake was. Snoek met ansjovisboter, een kwart geroosterd schaap, warme salade van asperges, beignets en gesuikerde citroenschil, dit zijn enkele gerechten die hij kreeg voorgezet tijdens een feestelijk diner in 1716. Dat was weleens anders geweest, want in zijn jeugd moest hij het af en toe doen met een maaltje viskoppen. Bach hield van lekker en veel eten en drinken. Ter ere van zijn tweede huwelijk besteedde hij een jaarsalaris aan Rijnwijn. We zullen iets matiger zijn met de wijn én met de viskoppen, maar zeker is dat u deze avond van gerechten zult genieten waar Johann Sebastian Bach graag bij zou zijn aangeschoven.
ETEN BIJ ONS THUISRESTAURANT ‘SLOW DOWN’ BETEKENT…
U culinair laten verwennen
Een historische, gastronomische ervaring op een unieke locatie (ons huis is in 1830 gebouwd)
Een gepassioneerde chef
Een goed glas wijn
En vooral: een avond in goed gezelschap en alle tijd voor elkaar
Slow Down!