Verhaelenverteller Martinus Eikenhart maakt direct contact met zijn publiek. Hij is een rasverteller, geen acteur die een monoloog opdreunt. Hij gaat in gesprek met het publiek en weet iedereen mee te slepen.

Martinus Eikenhart vertelt historische verhalen. Hij heeft een aantal vaste verhalen op zijn repertoire staan, maar kan ook een verhaal op maat maken. Voor een speciale gelegenheid, een bijzondere gebeurtenis of met een specifieke boodschap: hij maakt er een compleet eigen verhaal van. Martinus Eikenhart voelt zich thuis bij vele historische evenementen, maar is ook een bijzondere en welkome gast op een training, bedrijfsuitje, (familie) feest of in de klas.

Het vertellen van verhalen is zo oud als de mensheid. Via verhalen deelden mensen hun vreugde en verdriet, hun woede en hun pijn. Verhalen kunnen dienen om een visie op de wereld over te dragen of om mensen een andere wereld in te dragen. Verhalen vertellen kan de wereld interessanter maken of juist ingewikkelder. Verhalen kunnen vermaken of verwarren. Maar een ding staat voorop: verhalen vertellen is noodzakelijk. De verhalenverteller had in het verleden een belangrijke plaats in de gemeenschap. Letterlijk. Hij zat namelijk, warm en het dichtst bij het vuur. In sommige culturen waar het verhalen vertellen nog springlevend is, worden goede verhalenvertellers nog steeds zeer hoog geacht. En dat is nu juist één van de mooie dingen aan verhalen vertellen.

When chapman billies leave the street,
And drouthy neibors, neibors, meet; Tam o’ Shanter –
Robert Burns (1790)