Met zijn handkar vol met rariteiten trekt deze zonderlinge figuur door de stad. Op menig straathoek zal hij zijn wagen ombouwen tot een waar museum. Waar deze goede man zijn rariteiten vandaan heeft zal hij natuurlijk niet prijs geven, maar bij het zien van bijvoorbeeld echte klauwen van een draak en de kogel die Willem de Zwijger bijna het leven kostte, zullen de aanschouwers van dit kleine spektakel met stomheid geslagen zijn. En welk bewijs draagt hij bij zich van de executie van 700 Spaanse soldaten in 1573 te Haerlem…………?

Het Rariteiten kabinette kan in verschillende tijdsperiodes uitgevoerd worden. Mr. Vandiol past daar natuurlijk de inhoud van zijn Rariteiten Kabinette op aan. Daarbij laat hij ook Rariteiten zien die iets te maken hebben met de lokatie, plaats en/ of omgeving waar hij op dat moment is.