Een interactief en leerzaam spel waarbij deelnemers denk- en doe opdrachten krijgen over de geschiedenis van de Laage Landen. Uitermate geschikt voor minimaal 10 en maximaal ongeveer 60 kinderen vanaf 4 jaar, maar ook groteren mogen meedoen. Het spel gaat over Middeleeuwse Koningshuizen en hun rijk.

Wie weet bijvoorbeeld het antwoord op de vraag wie de baas was in het kasteel, waarom een wenteltrap linksom draait, of welke bode met zijn/ haar paard kan het snelst de belangrijke, verzegelde brief bezorgen? Iedere speelronde wordt spectaculair afgesloten met een finale krachtmeting. Het spel is ook vermakelijk om naar te kijken. Regelmatig wordt aanmoediging gevraagd of het publiek mag jureren wie het beste het herautensignaal blaast.

Door vragen goed te beantwoorden en opdrachten te winnen kan het kasteel van de tegenstander worden veroverd. Het spel is een historische variant op Levend Triviant en Stratego. Het is heel goed meerdere malen op een dag te programmeren. Er zijn regelmatig deelnemers die zo enthousiast worden dat ze alle speelronden meedoen.

Het Kastelenspel past prima op historische evenementen en locaties en sluit naadloos aan bij de PO kerndoelen “”OriĆ«ntatie op jezelf en de wereld”” en “”Bewegingsonderwijs””. Het Kastelenspel wordt hierbij ingezet om middels beweging te spelen met onze geschiedenis.